X

De ce este mai periculoasă o supradoză de vitamina D decât un deficit

De ce este mai periculoasă o supradoză de vitamina D decât un deficit. Vitamina D este esențială pentru menținerea sănătății oaselor, dinților și sistemului imunitar. Deși deficiența acesteia a reprezentat mult timp o preocupare de sănătate publică, în special în regiunile cu lumină solară limitată, discuțiile recente evidențiază riscurile consumului excesiv.

O supradoză de vitamina D , cunoscută și sub denumirea de hipervitaminoză D, poate reprezenta o amenințare pentru sănătate mai gravă decât deficiența acesteia.

CITEȘTE ȘI: Simptomul cel mai grav al lipsei de vitamina D

Deficitul de vitamina D este frecvent asociat cu tulburări osoase, cum ar fi rahitismul la copii și osteomalacia la adulți. De asemenea, poate slăbi sistemul imunitar, făcând persoanele mai sensibile la infecții. Cu toate acestea, aceste probleme pot fi adesea gestionate prin creșterea expunerii la soare sau prin administrarea de suplimente adecvate. Pe de altă parte, o supradoză de vitamina D, deși mai puțin frecventă, poate duce la consecințe mult mai periculoase și imediate asupra sănătății.

De ce este mai periculoasă o supradoză de vitamina D decât un deficit

Principalul risc al supradozajului de vitamina D provine din rolul vitaminei în absorbția calciului. Excesul de vitamina D provoacă hipercalcemie, o afecțiune în care se acumulează prea mult calciu în sânge.

Nivelurile ridicate de calciu pot duce la o serie de probleme, inclusiv greață, vărsături, sete excesivă, urinare frecventă și deshidratare. În timp, hipercalcemia poate provoca, de asemenea, complicații mai grave, cum ar fi pietre la rinichi, calcifierea vaselor de sânge și afectarea funcției cardiace și renale.

În cazuri extreme, supradozajul prelungit poate duce la afecțiuni care pun viața în pericol, cum ar fi insuficiența renală, aritmia cardiacă și chiar moartea.

Spre deosebire de deficitul de vitamina D, care de obicei se dezvoltă treptat și este relativ ușor de detectat prin simptome precum oboseală, dureri osoase și infecții frecvente, o supradoză poate apărea rapid. Acest lucru este valabil mai ales dacă oamenii iau doze mari de suplimente nutritive fără supraveghere medicală.

Popularitatea crescândă a suplimentelor nutritive fără prescripție medicală crește riscul de supradozaj accidental. Mulți oameni cred în mod eronat că, deoarece vitamina D este esențială pentru sănătate, o cantitate mai mare trebuie să fie benefică, ceea ce îi determină să ia cantități mult mai mari decât doza zilnică recomandată, potrivit actualno.com.

CITEȘTE ȘI: Cât de multe produse lactate ai nevoie să consumi zilnic pentru a-ți asigura necesarul de calciu și vitamina D

Doza zilnică de vitamina D variază în funcție de vârstă și de starea de sănătate, dar în general pentru adulți este de aproximativ 600-800 UI (unități internaționale) pe zi. Limita superioară de siguranță este de obicei de 4000 UI pe zi. Cu toate acestea, unele suplimente furnizează doze mult mai mari decât aceasta, iar administrarea lor în mod regulat poate duce la niveluri toxice de vitamina D.

Simptomele hipervitaminozei D pot să nu fie imediat evidente, ceea ce o face un risc tăcut, dar periculos. Sunt necesare analize de sânge pentru a diagnostica afecțiunea, ceea ce subliniază importanța consultării furnizorilor de servicii medicale înainte de a începe să luați suplimente de vitamina D, în special în doze mari.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro